2017/08/29

Įspūdžiai iš renginio "Senas motociklas 2017"

Egidijus iš Šventežerio dalinasi šios vasaros atsiminimais iš renginio "Senas motociklas"...

Š. m. birželio 10 dieną į Jadagonių kaimą (Kauno raj., netoli Zapyškio) Audos Peimienės kaimo turizmo sodybon susirinko motociklininkai į jau tradiciniu tapusį penktąjį istorinės moto technikos sąskrydį „Senas motociklas 17“, kurį suorganizavo Biržų senovinės technikos klubas „Ekipažas“ ir asociacija „Senasis motociklas“.


Dalyvavo 94 transporto priemonės, prieškariniai, tarybiniai, vakarietiški motociklai, motoroleriai ir net mopedai, bet Jawų buvo daugiausia – 32. Į renginį atvyko 10 motociklų iš Panevėžio „Jawa fanų klubo“ pasipuošusių klubo apranga.


Dalyviai keltu kėlėsi per Nemuną į Vilkiją, aplankė Žemaitkiemio dvaro motociklų muziejų, Raudondvario dvarą ir per Vilkiją bei Pavilkijį grįžo į Jadagonis. Įveikta 74 kilometrai, iš jų 12 kilometrų „pikto“ žvyrkelio. Todėl pastaroji kelio atkarpa vienus gąsdino, kitus nervino, o dar kiti į tai nekreipė dėmesio.



Iš renginyje dalyvavusių Jawų pati seniausia buvo Justo Urbono (Vadokliai, Panevėžio raj.) - 1954 metų Jawa Perak.



Viena įdomiausių transporto priemonių, kurią galėtume apibūdinti, jau nebe motociklas, bet dar ir ne automobilis - tai Pavelo Zdanovičiaus (Vilnius) 1963 m. Velorex Oscar 16/250. Turbūt labiausiai patraukė visų dėmesį savo neįprasta išvaizda ir spėliojimais bei ginčais, ar čia motociklas, ar automobilis. Kiti juokavo, jog šis automobiliukas su Jawos „širdimi“ - tai nesantuokinis Jawos ir Velorexo palikuonis. Pavelas su šia transporto priemone pelnė „Sąskrydžio rengėjų simpatijos“ nominaciją.

Kitos nominacijos su Jawa motociklais:
Autentiškas motociklas iki 1965 m. – Juozas Gicevičius, Jawa 354, 1960 m.
Iš toliausiai sava eiga atvykęs ekipažas – Kazys Savickas, Jawa 360, 1969 m.




Išskirtinai reikia paminėti „Vyriausio motociklininko“ nominaciją pelniusį dalyvį. Tai 81-erių metų Algirdas Gicevyčia iš Girinių-Šunkarių kaimo (Kazlų Rūdos sav.), važiavęs su Jawa 360, pagaminta 1972 m. Mane sužavėjo ne tik dalyvio amžius, bet ir tai, jog sutikau žmogų, kuris neaišku kokiu būdu sugebėjo išsaugoti senąją lietuviškos pavardės formą, naudotą Suvalkų gubernijoje (išskyrus Dzūkijoje).


Aš tokiame renginyje dalyvavau pirmą kartą. Labai patiko dalyvių draugiškumas, nebuvo nei vieno, kuris keltųsi į puikybę jog jo motociklas senesnis, brangesnis ar originalesnis negu kitų. Visi noriai dalijosi patirtimi motociklų remonto ir restauravimo klausimais. Išvykome sutarę vėl susitikti kitais metais „Senasis motociklas 18“.

1 komentaras:

  1. transporto priemonių mėgėjams toks renginys tikras smagumas. mes viską išbandom, kas važiuoja, mopedus, paspirtukus.. visada ieškom daugiau informacijos kas atsiranda naujo

    AtsakytiPanaikinti